tisdag 13 september 2011

Ännu ett till synes bra förslag från regeringen

Människor med nedsatt arbetsförmåga ska få arbeta med att rusta upp det svenska kulturarvet, föreslår regeringen i höstens budgetproposition.

I en välvillig tolkning liknar regeringens förslag den arbetsträning som tidigare, även under oppositonens regeringstid, har erbjudits människor som lider av exempelvis utbrändhet. Det är bra om människor med nedsatt arbetsförmåga (alltså inte helt utan arbetsförmåga), kan göra värdefulla arbetsinsatser i egen takt och på så sätt komma tillbaka till arbetslivet, kanske till ett deltidsarbete. Arbete med att vårda Kulturarvet är meningsfullt och verkar vara lämpligt.

Självklart måste det ske under värdiga former och till hyfsad lön. Om man helt saknar arbetsförmåga ska man naturligtvis inte komma ifråga. Här läggs ett stort ansvar på myndigheternas bedömningar, vilket tycks vara ett område i stort behov av översyn och förbättringar. Mycket kommer att hänga på hur Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Riksantikvarieämbetet behandlar och bedömer dessa personer.

Om det handlar om att utnyttja sjuka människor under slavliknande former, vilket kritikerna hävdar, är det en förkastlig idé. Då blir förslagets genomförande ett givet fall för Janne Josefsson, och en godbit att frossa i för oppositionen i nästa val.

(Min politiska hemvist är den mittersta mitten.)
www.hemingstam.com

Se SvD Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar